Workshops

Bekijk onderstaand het workshopaanbod. In deze workshops ga je zelf ervaren, aan de slag, inspiratie opdoen, kennismaken met en/of je verdiepen in vaardigheden die je kunnen helpen bij 'van Dromen naar Doen'!

Sociaal netwerk maakt het verschil?!

Riet Portengen

In deze interactieve workshop maak je kennis met het werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën. Een beweging waarin de patiënt en zijn familie en sociaal netwerk werkelijk eigenaar zijn en hun eigen koers en strategie bepalen binnen de context. Een mindset waarin je als professional bijdraagt aan waar het voor deze mensen om moet gaan. Vanuit een brede kijk. Hun brede kijk.

Regie over eigen leven, zelfredzaamheid en veerkracht zijn woorden die je in alle beleidsstukken tegenkomt, evenals het belang van sociale steun. Maar hoe geef je daar als POH-GGZ in de praktijk vorm aan? En welk verschil maakt het werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën?

Tijdens deze workshop is er aandacht voor de basisvaardigheden zoals de Kracht van de Vraag en visualiseren. Ook komen de dilemma’s aan de orde die professionals ervaren in het samenwerken met familie en sociaal netwerk. Welke zijn dit? En op welke manier kun je daarmee aan de slag gaan?

Vanaf de eerste stappen in de wereld van Zorg & Welzijn startte Riet Portengen een zoektocht naar anders samenwerken met en tussen individuen, familie, sociale netwerken én professionals. Dit resulteerde in de werkwijze ‘Werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën’ en vormt de basis voor de onderneming Sonestra die Riet in 1998 – na vele jaren uitvoerend werk en functies in staf, management en ontwikkeling – startte. Riet is een gedreven en krachtige inspirator met een duidelijke visie. Een verbinder die beweging wil creëren en openstaat voor nieuwe verbindingen.

Anders leren motiveren

Ellen Honings

Toekomstbestendige zorgverlening vraagt om samenwerking én lef om buiten de gebaande paden te treden. Het vraagt om een integrale samenwerking, ook buiten de spreekkamer, met netwerkpartners. Dit realiseren is niet altijd even gemakkelijk. Want wat als jij integraal probeert samen te werken maar voelt dat netwerkpartners niet aan boord zijn en jullie nu eenmaal een andere visie hebben? Of wanneer jij de integrale samenwerking opzoekt maar je collega of praktijkhouder nog twijfelt over het nut of de haalbaarheid hiervan?

Hoe voorkom je dan dat gesprekspartners zich vasthouden aan wat niét kan? Oftewel; hoe creëer je verbinding en motivatie voor verandering als het gaat om integraal samenwerken. In deze workshop leer je hoe je zelf invloed hebt op het creëren van weerstand óf juist motivatie.

Ellen Honings werkt sinds 2008 in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Ze heeft ervaring met preventie, verslavingszorg, zorgwekkende zorgmijders en chronische psychiatrische problematiek. Er was altijd één overlap: motivatie en weerstand voor gedragsverandering. Zo ontstond haar passie voor de Motiverende Gespreksvoering. Ze traint met een missie: meer werkplezier voor professionals in Zorg en Welzijn doordat zij werken met gemotiveerde gesprekspartners die in actie komen.

oplossingsgericht werken; waar wil je naartoe?

Ilse van den Heuvel

Je kent mogelijk al wel de visie achter oplossingsgericht werken, weet welke impact het heeft en wat het betekent voor jouw rol. Maar hoe breng je het in de praktijk? Wist je dat je ook oplossingsgericht kunt overleggen en vergaderen? Je werkt namelijk niet alleen samen met je patiënten, maar ook met je collega’s en binnen een team. Bij oplossingsgericht werken gaat het immers over wat er wél goed gaat. De ‘positieve knop’ wordt aangezet. Hoe pas je dat toe in de spreekkamer én op de werkvloer?

Tijdens deze workshop gaan we praktijkgericht oefenen en wordt je uitgenodigd na te denken over hoe je oplossingsgerichte toepassingen en vragen morgen al kunt inzetten en zo de aandacht kunt verleggen van klachten naar krachten; niet ‘waar wil je vanaf?’ maar ‘waar wil je naartoe?’.

Ilse van den Heuvel werkte meer dan 20 jaar in de gespecialiseerde jeugdzorg, onder andere als gezinshulpverlener en de laatste 10 jaar als manager, intervisor en trainer in oplossingsgericht werken. In 2013 kwam ze in contact met de methode Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet en bracht deze training binnen de gespecialiseerde jeugdzorg in Nederland. Daarnaast geeft Ilse ook de training Gesprekken voeren met Duplo.

DE BULLSEYE: Richten op betekenisvolle gedragsverandering

Jan Steunenberg

Elke reis van duizend mijl begint met één stap, dus elke stap in de goede richting is waardevol. Veel dingen die we doen zijn gewoonten, die doen we automatisch. Als je je gedrag wilt veranderen, dan vraagt dat een investering van tijd, energie en aandacht om een nieuwe gewoonte aan te leren. Als je het nieuwe gedrag vaak hebt gedaan, dan wordt het een nieuwe gewoonte.

In deze workshop leer je meer over de Bullseye interventie. Een bekende oefening in Acceptance and Commitment Therapy (ACT), waar in Focused ACT een eigen draai aan is gegeven. In korte tijd wordt duidelijk wat voor iemand belangrijk is en op welke manier er richting die betekenis kan worden bewogen.

Voor deze ervaringsgerichte workshop hoef je niet bekend met ACT te zijn. Je leert wat Focused ACT is en gaat oefenen met de Bullseye, waarna je zelf met deze interventie aan de slag kan in jouw praktijk!

Jan Steunenberg is parttime werkzaam als POH-GGZ in Mijdrecht. Als freelancer verzorgt hij intervisie, workshops, training en supervisie in (Focused) ACT. Focused ACT is een specifieke methodiek om ACT als korte interventie toe te passen.

Vanuit stilstand in beweging komen

Bart Smits

Tai Chi is een Oosterse bewegingsleer en zou je kunnen zien als een heel natuurlijke manier van bewegen. Door te ontspannen en zachtheid te zoeken, worden vastgeroeste bewegingspatronen losgelaten en leer je weer te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Tai Chi betekent feitelijk het hoogst bereikbare en is verweven met de oude Chinese filosofie die streeft naar gezondheid en geluk. Een levenswijze. Vandaag de dag zouden we het “leefstijl” noemen. Een gezonde leefstijl met aandacht voor je denk-energie, je emotionele-energie en je fysieke-energie.

In deze workshop leer je de basisprincipes van de klassieke Chinese filosofie en gezondheidsleer. Maar we gaan ook aan de slag met enkele oefeningen om te ontspannen en je soepel en fit te voelen. De oefeningen zijn gericht op gezondheid, ontspanning en het vinden van een goede balans in je lichaam. Je leert je bewust te worden van je lichaam en met beide benen op de grond te staan.

Bart Smits is lifestyle- en sportcoach, gediplomeerd therapeut Chinese geneeswijze (TCM) en Tai Chi docent. Bart werkt ruim 10 jaar in de verslavingszorg en met veteranen met PTSS. Zijn combinatie van de Westerse en met name de Oosterse bewegingsleer en zienswijze heeft veel positief resultaat.