Inspiratiecarrousel

AI-tools schieten als paddenstoelen uit de grond – elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen. Maar hoe kunnen deze technologieën daadwerkelijk bijdragen aan jouw werk als POH-GGZ?

Tijdens ons congres krijg je de kans om dit zelf te ontdekken in de Inspiratiecarrousel, welke we opdelen in twee rondes. In groepen draai je mee langs vier van de vijf sessies, waarbij je op een interactieve manier inzicht krijgt in concrete toepassingen van AI in de zorg. Je ervaart hoe technologie en menselijkheid hand in hand kunnen gaan en hoe jij AI kunt inzetten ter ondersteuning van jouw werk.

Birgit Booij

AI en cognitieve gedragstherapie

Kan AI een rol spelen bij cognitieve gedragstherapie? In deze sessie ontdek je hoe AI ondersteuning kan bieden bij het analyseren van denkpatronen, het geven van gepersonaliseerde suggesties en het optimaliseren van behandeltrajecten. Met praktijkvoorbeelden laten we zien hoe AI nu al wordt ingezet en wat dit betekent voor therapeuten en patiënten.

Birgit Booij is een ervaren klinisch psycholoog en orthopedagoog, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, EMDR en schematherapie. Birgit heeft een sterke interesse in de integratie van technologie in de geestelijke gezondheidszorg. Zo heeft ze e-learningmodules ontwikkeld die therapeuten informeren over de nieuwste technologische ontwikkelingen en hoe deze effectief te integreren in hun praktijk.

Psylaris

VR in de huisartsenzorg

Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet als therapeutisch hulpmiddel. Ontdek hoe VR kan bijdragen aan ontspanning, stressreductie en exposuretherapie in de huisartsenzorg. Je krijgt de kans om zelf VR-toepassingen te ervaren en te leren hoe deze technologie kan worden geïntegreerd in de behandeling.

Psylaris richt zich op het ontwikkelen van gepersonaliseerde virtual reality (VR) en online toepassingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hun producten zijn ontworpen voor blended care en bedoeld om therapeuten te ondersteunen bij het bieden van effectieve behandelingen.

Floriane Jaspers

Hoe gebruik je ChatGPT in de praktijk?

ChatGPT kan als slimme assistent fungeren in de GGZ, maar hoe pas je het op een verantwoorde manier toe? In deze sessie leer je hoe je ChatGPT kunt inzetten voor gespreksvoorbereiding, samenvattingen en patiëntgerichte informatie. Ook bespreken we de do’s en don’ts, en de ethische overwegingen bij het gebruik van ChatGPT in de zorg.

Floriane Jaspers is oprichter van het kennisplatform AI in de GGz, een onafhankelijk platform dat zich richt op het toegankelijk maken van kennis over AI-toepassingen binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Chicane visser van Juvoly

Van spraak naar tekst: efficiënter verslagleggen

Verslaglegging en administratie nemen veel tijd in beslag. AI-tools voor spraakherkenning kunnen hierbij helpen door gesproken tekst direct om te zetten naar geschreven verslagen. In deze sessie maak je kennis met innovatieve tools die de registratielast verlichten en leer je hoe je ze in de praktijk kunt toepassen.

Juvoly is gespecialiseerd in AI-gedreven spraakherkenningstechnologie voor de zorgsector, waarbij gesprekken in realtime worden omgezet naar tekst en deze automatisch samenvattingen genereert, waaronder volgens het SOEP-format en meer op maat gemaakte templates voor POH’s en andere zorgverleners. In 2024 won Juvoly de vakjuryprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs.

Jiska Woldendorp

DALL·E: beeldtaal als hulpmiddel

“Hoe voelt dat voor jou?” Soms is dat moeilijk te verwoorden, maar wat als een AI-beeld wél kan laten zien wat iemand bedoelt? In deze creatieve sessie leer je hoe DALL-E patiënten kan helpen hun emoties, dromen en wensen visueel te maken. Je ontdekt hoe je de juiste prompts schrijft en ervaart hoe beelden een ingang kunnen zijn voor een nieuw gesprek. Van motivatie tot toekomstvisie: AI kan een gamechanger zijn in de zorg! Nieuwsgierig? Zet je creatieve bril op en doe mee!

Jiska Woldendorp werkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie en heeft zich actief verdiept in de toepassingen van AI in de psychiatrie. 

Ben jij op 20 mei ook aanwezig?